«Черкаситеплокомуненерго» готується як до оптимістичного, так і до можливих песимістичних сценаріїв наступної зими

Головна » Головні новини » «Черкаситеплокомуненерго» готується як до оптимістичного, так і до можливих песимістичних сценаріїв наступної зими

11.09.2024

Як підготувалося КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» до нового опалювального сезону, де використовується генерована підприємством електроенергія, як зимуватимуть абоненти підприємства у разі блекаутів, відключення світла і навіть відсутності газу? На ці та багато інших питань, які турбують городян, у переддень нового опалювального сезону, відповів директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась.

Навіть при блекаутах більшість містян будуть з теплом
До 1 жовтня комунальне підприємство теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» планує закінчити підготовку до зими. Наразі спеціалісти підприємства завершили проведення гідравлічних випробувань, під час яких виявили 240 поривів, із них 188 вже ліквідовано. Інші ремонти йдуть за графіком.
– Плануємо замінити дещо менше мереж, ніж минулого року, оскільки цьогоріч основна увага прикута до альтернативного забезпечення роботи обладнання підприємства електроенергією, — розповідає про особливості цьогорічної підготовки до опалювального сезону директор КПТМ “ЧЕркаситеплокомуненерго” Павло Карась. — До п’яти, раніше встановлених, когенераційних машин, ми встановили ще п’ять. 11-ту мають встановити до середини жовтня. До морозів від донорів є шанс отримати ще п’ять когенераційних машин.
Тривають роботи з підключення медичних закладів обласного значення до електрогенерації комунального підприємства. Щоб вони мали безперебійне електропостачання і їх робота не залежала від криз загальної державної мережі.
Наразі підприємство забезпечує себе власною електричною енергією і є незалежним. Орієнтовно 3/4 виробленої електричної енергії продає до єдиної енергетичної системи.

Можливі виклики наступної зими
У випадку блекауту комунальне підприємство «Черкаситеплокомуненерго» зможе забезпечити теплом своїх абонентів. Песимістичнішим буде розвиток подій, якщо місто не матиме газу. В умовах війни наші комунальники намагаються передбачити та підготуватися до усіх можливих викликів наступного опалювального сезону.
– При наявності газу всі наші котельні забезпечені резервним електропостачанням, яке необхідне для роботи обладнання. Блекаут не впливатиме на роботу підприємства. Але можливий і песимістичний варіант – якщо не буде газу. Тоді котельні працюватимуть у режимі незамерзання. На котельнях є дизельні пальники та генератори, – прокоментував Павло Карась.
Якщо в Черкасах не буде газу, “Черкаситеплокомуненерго” зможе забезпечити роботу своєї інфраструктури та деякі медичні заклади міста теплом.
За словами директора «Черкаситеплокомуненерго» Павла Карася, з опаленням будуть Перша, Друга та Третя міські лікарні, Черкаська обласна лікарня та обласний онкодиспансер. Щодо міської дитячої лікарні, то містом ухвалено рішення, що цей заклад буде переведено в інші лікарні, які матимуть тепло.
Окрім того, до холодів “Черкаситеплокомуненерго” має отримати три резервні модульні котли.
– Матимемо резервне обладнання завдяки підтримці обласної й міської ради. Ми закуповуємо три резервні модульні котли, які в екстрених ситуаціях дадуть нам можливість мати резерв стратегічного обладнання як для наших, так інших об’єктів області, – розповів Павло Карась.
10 млн гривень на резервне обладнання надала обласна адміністрація та ще 12 млн гривень – міська рада.

Всі права захищено © 2024 КПТМ «Черкаситеплокомуненерго»